Printer Friendly Version OTVORENA IZLOŽBA SLIKARKE NADEŽDE PETROVIĆ U SLOVENIJI @ 16 May 2023 10:54 AM


Dugo pripremana i najavljena kao kulturni događaj godine i za Srbiju i za Sloveniju, u petak 12. maja 2023. otvorena je velika retrospektivna izložba Nadežde Petrović u Galeriji „Božidar Jakac“ u Kostanjevici na Krki. Prvi put izvan Srbije, na izložbi su se našla 94 dela Nadežde Petrović kojima su dodate još 32 slike Nadeždinih slovenačkih savremenika i učenika u istoj minhenskoj slikarskog školi, iz kolekcije Narodne galerije Slovenije.

Slike Nadežde Petrović prvi put su okupljene iz kolekcija pet srpskih muzeja: Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, Spomen zbirke „Pavle Beljanski“ i Galerije Matice Srpske iz Novog Sada, te Memorijalne galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

Na otvaranju izložbe govorili su ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko, direktor Galerije „Božidar Jakac“ Goran Milovanović i kustos slovenačke izložbe dr Andrej Smrekar.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je preko stotinu gostiju iz sveta umetnosti, predstavnici slvoenačkih i srpskih medija i diplomatskog kora.