Printer Friendly Version U Ljubljani 13. juna 2022. otvorena Izložba narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu - "Gde svi ćute, one govore" @ 15 June 2022 12:13 PM

U Ljubljani 13. juna 2022. godine svečano je otvorena izložba „Gde svi ćute, one govore“. Na otvaranju izložbe govorile su direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.
Izložba „Gde svi ćute, one govore“, u postavci kustosa Etnografskog muzeja u Beogradu Miroslava Mitrovića, prvi put je u Ljubljani i Sloveniji predstavila muzičku tradiciju srpskog naroda, ali i naroda sa balkanskog prostora.
Na izložbi je predstavljena kombinacija dve izložbe Etnografskog muzeja u Beogradu: gusle i svirale. Gusle kao mitski instrument srpskog naroda. Gusle kao prenosioci univerzalnih i moralnih poruka u neodvojivoj epskoj simbiozi: pesma, guslar i gusle.
Drugi deo izložbe obuhvatio je narodne duvačke instrumente, svirale, sa prostora nekadašnje Jugoslavije. To je prostor sa kojeg je Etnografski muzej u Beogradu u svojoj stodvadesetogodišnjoj istoriji predmete i sakupljao. Poznato je da su ovi tereni vekovima bili izloženi brojnim migracijama pa su osim instrumenata za koje se može reći da su samonikli, izloženi i oni koji su doneseni, ustalili se, odomaćili i na kraju prihvaćeni kao naši.
Pored predstavnika srpske dijaspore, diplomatskog kora i sveštenstva SPC, izložbi je prisustvoala i ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko, koja je sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom kulture Srbije Majom Gojković imala prvi bilateralni susret.
Izložba „Gde svi ćute, one govore“ organizovana je kao centralni deo manifestacije Mesec srpske kulture u Sloveniji. Otvrorena je u Parohijskom domu Crkvene oštine Ljubljana i organizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Republici Sloveniji.
Izložba će za posetioce biti otvorena do 26. juna.