Printer Friendly Version Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta @ 16 February 2022 12:42 PM

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, raspisanim za 3. april 2022.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta 2022. godine u ponoć), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Uslov za to je da je birač bude upisan u jedinstveni birački spisak Republike Srbije.  Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte ili pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave .

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, koji je potrebno dostaviti, uz kopiju lične karte ili pasoša Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, možete pronaći ovde .

 
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način obaveštava nadležnu opštinsku, odnosno gradsku upravu po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.


Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na izborima, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.


Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazujemo se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak  za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

To se ostvaruje popunjavanjem i dostavljenjem Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani obrasca Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak. Obrazac tog spiska možete pronaći ovde

 

Sva na navedena dokumentacija - Zahtev za upis činjenice da će birač upisan u jedinstveni birački spisak Republike Srbije ili pak, ukoliko je to potrebno, Zahteva za upis u jedinstveni spisak Republike Srbije Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani mogu se dostaviti na sledeće načine: 


- dostavom na adresu konzularno.ljubljana@mfa.rs (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti
skenirana kao jedan fajl)

- poštom, na adresu Ambasada Repubilike Srbije, Slomškova 1, 1000 Ljubljana.

-  faksom na broj  +386 1 434 26 88.

- ličnim dolaskom i predavanjem dokumentacije u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani.

 

Ambasada Republike Srbije u Ljubljane obaveštava da birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

 

Krajnji rok za predaju sve potrebne dokumentacije za glasanje građana Republike Srbije u inostranstvu je 12. mart 2022. godine u ponoć. 


Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde .

 


Izvor/Foto: www.mfa.gov.rs
16. feb 2022.