Printer Friendly Version Selaković: Poseta Sloveniji dobar znak za buduću saradnju @ 26 May 2021 02:43 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je njegov sveukupan utisak o poseti prijateljskoj Sloveniji izuzetan i da je imao odličan razgovor sa slovenačkim kolegom Logarom i upečatljiv sastanak sa predsednikom Slovenije Pahorom.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je jedna od najvažnijih vesti dogovor o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinama, koji u suštini omogućava slobodu kretanja za one koji su prošli kroz imunizaciju.

„Verujem da će to goditi i Ljubljani i Beogradu, dvema prestonicama, kao i drugim turističkim destinacijama u naše dve prijateljske zemlje. Mislim da je to za početak moje saradnje sa slovenačkim kolegom, naša dva ministarstva, dve države, jedan dobar znak za našu buduću saradnju“, istakao je Selaković.

Ministar je ukazao da će se to precizirati na nivou dva ministarstva i da veruje da će to biti veoma brzo.

Selaković je podsetio da Srbija takav dogovor već ima sa prijateljskim i susednim Mađarskom, Turskom i Grčkom, i da to predstavlja svojevrsno priznanje uspešnoj politici vakcinacije i borbe protiv Kovida-19.

Osvrćući se na susret sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, Selaković je naglasio da je on rukovodio preporodom tog grada i da će u njegovoj istoriji ostati zapisan zlatnim slovima kao neko ko je učinio mnogo.

„Za mene kao ministra spoljnih poslova Srbije, to je dodatni ponos jer je on poreklom iz Srbije, smederevskog podunavskog kraja. Svoje poreklo ne zaboravlja i lično je jedna od najjačih i velikih spona između Ljubljane i Beograda, ali i Srbije i Slovenije i srpskog i slovenačkog naroda“, rekao je Selaković.

Tokom zvanične posete Sloveniji, ministar Selaković sastao se sa predsednikom te države Borutom Pahorom, ministrom inostranih poslova Anžeom Logarom i gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

26. maj 2021. godine