Printer Friendly Version Selaković: Izuzetna saradnja Beograda i Ljubljane @ 26 May 2021 01:11 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Ljubljani sa gradonačelnikom tog grada Zoranom Jankovićem i tom prilikom istakao da je saradnja Beograda i Ljubljane izuzetna i da ima i te kako svetlu budućnost.

„Uvek možemo više i uvek možemo mnogo toga da uradimo bolje“, rekao je Selaković i izneo predlog za uzajamno otvaranje kulturnih centara, jer to može samo da zbliži dva naroda.

Selaković je napomenuo da je prethodne dve decenije Ljubljana služila kao uzor Beogradu, ali da je Janković odao priznanje svemu što je predsednik Vučić uradio sa projektom „Beograd na vodi“.

„Janković je rekao da nigde nije sreo predsednika Vlade, danas predsednika države, koji je toliko pomogao razvoj jedne prestonice, jer obično to izaziva jednu vrstu negodovanja svih drugih gradova, ali predsednik Vučić je tada rekao -  Beograd će biti motor razvoja Srbije i to je zaista postao“, naveo je ministar, koji je boravio u zvaničnoj poseti Sloveniji.

Uveren da će jednog dana kao članica EU, Beograd i Srbija u Ljubljani imati najbližeg saradnika, Selaković je istakao da se vredno radi, čeka taj trenutak i da se nastavlja sa produbljivanjem saradnje.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković rekao je da između Slovenije i Srbije, Beograda i Ljubljane nema problema ni na privrednom ni na sportskom, niti na kulturnom polju i da mu je posebno zadovoljstvo dobro razumevanje koje postoji između dve prestonice.

„U tom cilju, u julu će predsednici Vučić i Pahor potpisati sporazum prijateljstva, što će dići saradnju na još viši nivo“, rekao je Janković.
Kako je dodao, saradnja prestonica dve države na izuzetno visokom je nivou, kao i da je on ponosan na to što je Ljubljana drugi pobratimljeni grad sa Beogradom.

„Nema nikakvih tajni među nama, nema nikakvih otvorenih pitanja, telefoni su otvoreni u oba pravca, tako da možemo biti za primer, rekao bih celoj Evropi po saradnji“, naglasio je Janković.

Gradonačelnik Ljubljane naveo je da želi da se što pre dočeka ulazak Srbije u EU i da je normalno da se uopšte ne priča o granicama, pošto su, kako je ocenio - nepotrebne.

„Posebno se veselim kulturnoj razmeni Beograda i Ljubljane, mi ćemo stati iza toga. Čestitam Beogradu na razvoju, čestitam Srbiji na strašno brzom rastu i posebno na broju različitih vakcina koje su bile na raspolaganju, pre nego što su ih ostale države u Evropi dobile“, zaključio je Janković.


26. maj 2021. godine