Printer Friendly Version Selaković: Srbija i Slovenija udvostručile trgovinsku razmenu @ 26 May 2021 07:45 AM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Ljubljani sa ministrom inostranih poslova Slovenije Anžeom Logarom.

Ističući dobre bilateralne odnose i saradnju dve države na svim poljima, šef srpske diplomatije napomenuo je da se otvorena pitanja rešavaju, a da se potencijali buduće saradnje jačaju.

Selaković je naročito naglasio da su, u odnosu na 2009. godinu, Srbija i Slovenija udvostručile svoju trgovinsku razmenu, koja je prošle godine bila milijardu i 166,9 miliona evra, kao i da je u prva tri meseca ove godine ona 307 miliona evra.

„Ako se ta tendencija nastavi, do kraja godine uspostavićemo rekord u našoj ekonomskoj saradnji“, rekao je Selaković.

Kako je istakao, građani Srbije i Slovenije uz uzajamno priznavanje vakcinalnih sertifikata sada već mogu da dolaze iz jedne u drugu zemlju i obrnuto.

„Taj dogovor smo postigli u susret našoj poseti. Znam da mnogo Slovenaca voli da dolazi u Beograd u Srbiju, kao i da mnogo građana Srbije voli da dođe u Sloveniju, ako su zaštitili svoje zdravlje. Od srca se zahvaljujem, uvaženi gospodine ministre, na toplom gostoprimstvu, na spremnosti da razgovaramo o svim temama, mislim da među nama postoji visok nivo razumevanja i spremnosti za saradnju“, naglasio je Selaković.

Ministar je ukazao da je čuo prioritete slovenačkog predsedavanja EU i zahvalio Sloveniji na stalnoj podršci evropskom putu Srbije, kao i da je ministra Logara upoznao sa rezultatima reformi koje Vlada i država Srbija sprovode težeći putu evropskih integracija.

Takođe, Selaković je dodao da je bilo reči o pitanjima regionalne politike i da je Slovenija svakako država članica EU koja na najbolji način razume regionalne prilike i od čijeg predsedavanja EU Srbija očekuje više razumevanja i spremnosti za podršku regionalnim procesima koji ohrabruju države ovog dela Evrope na njihovom evropskom putu.

„Govorili smo o pitanju sukcesije o onome što obojica delimo mišljenje da je vreme da se rešava. Upoznao ga sa nekim stavovima o određenim konkretnim pitanjima i dogovorili smo se da ćemo razgovore nastaviti. Izrazio sam i interesovanje naše strane za osnivanje kulturnih centara, ukoliko postoji interes Slovenije za otvaranje kulturno-informativnog centra u Beogradu mi ćemo to veoma rado prihvatiti. Sa naše strane postoji interesovanje da u Ljubljani bude jedan od prvih kulturno-informativnih centara koje bismo otvorili u regionu“, rekao je Selaković i pozvao ministra Logara da do kraja godine dođe u uzvratnu posetu Beogradu.

Selaković je istakao da je to jedan od načina kako će se zajednički poslati poruka o spremnosti da se sva otvorena pitanja rešavaju i da je uveren da će i susretom u Beogradu biti u prilici da i lično ostave dobar i pozitivan trag u odnosima dve države.

Ministar inostranih poslova Slovenije Anže Logar rekao je da je ministru Selakoviću predstavio najvažnije tačke kojima će se Slovenija baviti za vreme predsedavanja EU i da je predviđeno da se održi samit sa državama Zapadnog Balkana, kako bi se u dogovoru približilo rešavanju otvorenih pitanja i kako bi se postigao napredak.

Logar je podsetio i da su slovenačke investicije u Srbiji na drugom mestu, da ta zemlja zapošljava mnogo srpskih državljana i zato smatra da su ovakvi razgovori potrebni.

„Saradnja na nivou vlada je jako dobra, održali smo pet sednica dve vlade i oslanjajući se na iskustva ovakve saradnje, Slovenija namerava da i sa drugim susednim zemljama krene u istom pravcu“, zaključio je Logar.

25. maj 2021. godine