Printer Friendly Version Investiciona konferencija sa Slovenijom na leto ili jesen @ 24 February 2021 08:11 AM

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom, istakla da je Slovenija jedan od ključnih investitora u Srbiji.

Na sastanku je dogovoreno da se počne sa pripremama za investicionu konferenciju.  Vreme održavanja konferencije će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije, ali se očekuje da će se ona održati na leto, a najkasnije početkom jeseni.

Matić je izrazila uverenje da će konferencija dati dodatno ubrzanje porastu investicija kako slovenačkih u Srbiji, tako i srpskih u Sloveniji.

Ona je navela da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije dobra, pa je prošle godine, u doba pandemije, ostvaren obim robne razmene od 1,6 milijardi evra.

Verujemo da će se ova razmena i udvostručiti kada se epidemijska situacija popravi i poslovanje se bude odvijalo u povoljnijim uslovima, istakla je Matić.

Govoreći o saradnji u turizmu navela je da je Slovenija omiljena turistička destinacija za naše građane, kao i da Slovenci rado dolaze u Srbiju.
To dokazuje i podatak da građani Slovenije čine 5 odsto stranih turista koji dolaze u Srbiju.

Istakla je da su potencijali za saradnju Srbije i Slovenije u turizmu veliki, pre svega u regionalnim okvirima, a onda i kroz zajednički nastup na drugim tržištima.

Jedna od tema razgovora je bila i vakcinacija, a Matić je naglasila da je Srbija po stepenu imunizacije među prvima u Evropi izuzimajući Veliku Britaniju.

Potpredsednik Vlade i ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek je istakao da se Slovenija može ugledati na Srbiju koja je u toj oblasti napravila veliki iskorak.

Ocenio je da u budućnosti treba očekivati da potencijali za saradnju dve zemlje budu veći na svim poljima.

Počivalšek je istakao da se mora rešiti pitanje prelaska granice i omogućiti da građani i jedne i druge zemlje nesmetano putuju i prelaze granice obe države, i dodao da će se Slovenija truditi da se nađu evropska rešenja za ovaj problem. Ukoliko to ne bude moguće, onda će se pristupiti bilateralnim razgovorima, kako bi se građanima omogućilo da, kada se situacija sa kovidom smiri, granice lakše prelaze.

On je izrazio zadovoljstvo razgovorima sa srpskom delegacijom i dogovorom da se, čim epidemija dozvoli, organizuje investiciona konferencija.

Potvrdio je da je razmena dve zemlje dobra i izneo podatke prema kojima je slovenačka  strana u Srbiju izvezla robu u vrednosti oko 1,2 milijarde evra, dok je uvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio 800 miliona evra.

Dobra je i investiciona saradnja. U Srbiji ima gotovo milijardu evra slovenačkih investicija, a srpskih u Sloveniji 250 miliona evra, naveo je slovenački ministar.

 


23.2.2021.

Izvor: Tanjug
Foto: Fonet