Printer Friendly Version Obaveštenje o režimu ulaska u Republiku Srbiju za državljane Republike Srbije i strane državljane @ 25 May 2020 10:06 AM

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 21. maja donela odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, kojom prestaje da važi istoimena odluka od 19. marta, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću. Odluke su stupile na snagu nakon objavljivanja u „Službenom glasniku“ i važe od 22. maja.


Pomenutim odlukama granični prelazi za ulazak u Republiku Srbiju su otvoreni i od 22. maja funkcionišu u uobičajenom režimu. Pripadnici graničniih organa vršiće standardne granične provere u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i drugim relevantnim propisima.


Izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću ukinuta je mera zabrane ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za kategorije domaćih i stranih državljana. Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna saglasnost/dozvola  ni za ulazak domaćih ni stranih državljana.


Svim licima za ulazak u Republiku Srbiju više nije potreban negativan PCR test niti im se određuje mera obavezne samoizolacije, već im se prilikom pasoške kontrole uručuje pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID 19.


Strani državljani, kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon proglašenjnja vanrednog stanja u Republici Srbiji mogu ući u Republiku Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od ulaska u Republiku Srbiju.

 

Ambasada Republike Srbije u Republici Sloveniji, u skladu sa ovim Odlukama, počev od 22. maja 2020. godine nastavlja sa prijemima zahteva za izdavanje viza stranim državljanima.