Printer Friendly Version Održana osnivačka skupština Nacionalnog saveta Srba Slovenije @ 3 October 2016 02:50 PM

U nedelju, 01. oktobra 2016. godine, u Cankarjevom domu u Ljubljani održana je osnivačka skupština Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS), osnovanog sa ciljem uspostavljanja bolje povezanosti i organizovanosti srpske nacionalne zajednice u R. Sloveniji, te sa ciljem ostvarivanja kulturnih, nacionalnih i drugih interesa pripadnika srpske nacionalne zajednice.

Osnivačkoj skupštini NSSS prisustvovali su visoki zvaničnici Republike Slovenije, dr Milan Brglez, predsednik Državnog zbora R. Slovenije i potpredsednik Stranke modernog centra (SMC), dr Dragan Matić i Ivan Prelog, poslanici u Državnom zboru R. Slovenije kao i dr Igor Šoltes, poslanik u Evropskom parlamentu.

U ime Republike Srbije osnivačkoj skupštini NSSS su prisustvovali mag. Vladimir Božović, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade R. Srbije za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama, narodni poslanici mag. Ivan Kostić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Jadranka Jovanović, član Odbora, dok su u ime Ambasade R. Srbije u R. Sloveniji događaju prisustvovali ambasador Aleksandar Radovanović i konzul Stana Končarević.

Pomenutom događaju prisustvovao je i starešina Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani Aleksandar Obradović, kao i Branko Jurišić, šef Kancelarije Srpskog Narodnog veća u Zagrebu. 

U radnom delu osnivačke skupštine usvojen je Statut i Poslovnik o radu NSSS, te izabrani organi Saveta. Na mesto predsednika NSSS izabran je mag. Branislav Rajić, poslanik u Državnom zboru R. Slovenije.