Printer Friendly Version Otkriven spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću u Ljubljani @ 9 July 2016 07:52 AM

U Ljubljani je, 8. jula 2016. godine, ispred Srpske pravoslavne crkve svečano otkriven spomenik reformatoru srpskog književnog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Bista Vuka Stefanovića Karadžića dar je Grada Beograda i Vukove zadužbine Gradu Ljubljani i predstavlja repliku dela vajara Petra Ubavkića iz 1889. godine, čiji se original nalazi u Beogradu, a drugi odlivak u Beču.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnici su se saglasila da spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću u Ljubljani daje dodatni podsticaj dobrim odnosima između dva grada, dve zemlje i dva naroda.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni predstavnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici kulturnog i javnog života Slovenije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Svečani događaj upotpunio je prigodan umetnički program.

Gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i delegaciju Grada Beograda u Gradskoj kući u Ljubljani dočekao je domaćin, gradonačenik Zoran Janković sa saradnicima, kojom prilikom su razmotrene dalje mogućnosti za unapređenje saradnje dva grada u različitim oblastima.