Printer Friendly Version Bilateralne konsultacije iz oblasti bezbednosne politike sa Slovenijom @ 25 February 2016 03:02 PM

Održane su redovne bilateralne političke konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije i Ministarstva za inostrane poslove R.Slovenije u Ljubljani, 25. februara 2016. godine. Slovenačku delegaciju predvodila je v.d. generalnog direktora za multilateralu, razvojnu saradnju i međunarodno pravo amb. Sanja Štiglic, a srpsku v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova amb. Branimir Filipović.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o aktuelnim bezbednosno-političkim i drugim temama, uključujući i aktuelnu migracionu krizu. Razgovarano je o saradnji Srbije i NATO kroz Partnerstvo za mir, saradnji sa KFOR na KiM, kao i regionalnim bezbednosnim izazovima. Pažnja je posvećena i borbi protiv terorizma – koja, u savremenim uslovima, zahteva još bližu saradnju svih međunarodnih aktera, kao i pitanjima razoružanja, neproliferacije i kontrole naoružanja.

Tokom boravka u Ljubljani v.d. PMSP RS B.Filipović primljen je i kod državnog sekretara u MIP R.Slovenije amb. Dragoljube Benčine, sa kojom su potvrđeni veoma dobri bilateralni odnosi Srbije i Slovenije, kao i intenzivan politički dijalog na svim nivoima.