Printer Friendly Version Okrugli sto "Srbija na putu ka EU", 21. maj 2015. godine, Ljubljana @ 25 May 2015 09:00 AM

U organizaciji Franca Bogoviča, slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu, u Ljubljani je, 21. maja 2015. godine, održan Okrugli sto "Srbija na putu ka EU".

O evropskim integracijama Srbije govorili su Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u Vladi Republike Srbije; Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju; Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije; Franc But, nekadašnji ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji; Milan Petrović, predsednik SAM - Srpska asocijacija menadžera i Franc Bogovič, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i domaćin skupa.

Učesnici okruglog stola su govorili o budućnosti procesa proširenja EU, trenutnoj poziciji Srbije u procesu evropskih integracija, unutrašnjim reformama koje se u tu svrhu sprovode, kao i predstojećim koracima Srbije na evropskom putu.

Na panelu je zaključeno da je Srbija, imajući u vidu ozbiljnost sa kojom pristupa neophodnim unutrašnjim reformama, posvećena evropskim integracijama, te da građani Srbije evropski put vide kao strateški cilj, o čemu svedoči i porast podrške građana evrointegracionom procesu.

Ministar J. Joksimović je, između ostalog, istakla da se u Srbiji članstvo u EU ne očekuje kao nagrada, nego kao vrednovanje postignutih rezultata i napora koji se ulažu u procesu reformi, odnosno prirodna posledica uređenja i modernizacije društva.

U tom smislu je i Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, naglasio da je došao u Ljubljanu upravo kako bi pokazao da Srbija jeste na putu ka EU, izrazivši očekivanje da je, nakon skoro dve godine od otvaranja pregovora, Srbija spremna za otvaranje prvih poglavlja. Prema njegovim rečima, EU je spremna da podrži evropski put Srbije, dok će učlanjenje u EU zavisiti od brzine napredka Srbije u evrointegracionom procesu.