Printer Friendly Version Poseta Jadranke Joksimović, ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Ljubljani @ 25 May 2015 08:19 AM

Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, boravila je u poseti Republici Sloveniji, 21-22. maja 2015. godine, radi učešća na Okruglom stolu "Srbija na putu ka EU", koji je organizovao slovenački poslanik u Evropskom parlamentu, Franc Bogovič.

Boravak ministra J. Joksimović u Ljubljani, iskorišćen je i za niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Republike Slovenije - ministrom inostranih poslova Karlom Erjavecom, ministrom za razvoj i evropsku kohezionu politiku Alenkom Smerkolj, državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova, Dragoljubom Benčinom i gradonačelnikom Ljubljane, Zoranom Jankovićem.

Tokom bilateralnih susreta slovenački zvaničnici su potvrdili dalju čvrstu podršku Slovenije evropskim integracijama Srbije, ukazavši na nastavak zalaganja Slovenije za što pre otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. S tim u vezi, slovenačka strana je izrazila spremnost da kroz razmenu iskustava, primera dobre prakse i pružanje tehničke i stručne pomoći podrži Srbiju na njenom evropskom putu.

Susreti su iskorišćeni i da se razmotre mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u okviru makroregija, prvenstveno u oblasti infrastrukture, a razgovarano je i o bližoj saradnji Beograda i Ljubljane kroz zajedničke projekte u međunarodnim okvirima.