Printer Friendly Version Bialteralne političke konsultacije u oblasti multilaterale između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije @ 22 April 2015 08:36 AM

U okviru redovnog, produbljenog, dijaloga, koji Republika Srbija i Republika Slovenija vode po brojnim pitanjima, u Ljubljani su 21. aprila 2015. godine održane bilateralne političke konsultacije o multilateralnim pitanjima između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane poslove Republike Slovenije. Srpsku delegaciju predvodila je amb. Mira Nikolić, v.d. pomoćnika ministra za multilateralu, a slovenačku amb. Sanja Štiglic, generalni direktor za globalne izazove i političku multilateralu.

U razgovorima je poseban akcenat stavljen na predsedavanje R.Srbije OEBS, postavljene prioritete, kao i aktuelna pitanja u okviru OEBS. Obe strane istakle su i značaj saradnje u okviru UN – posebno po pitanjima koja se tiču razvojne agende nakon 2015. godine, ljudskih prava, kao i mirovnih operacija UN. Naglašen je visok nivo saradnje i razmene medjusobnih podrški kandidaturama u medjunarodnim telima. Takođe, obostrano je izražen interes za nastavak saradnje u oblasti multilaterale, kao i za nastavak pozitivne dinamike kontakata između dva ministarstva.

U okviru konsultacija, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova amb. Mira Nikolić susrela se i sa amb. Mitjom Štrukeljom, generalnim direktorom za međunarodnu razvojnu saradu u Ministarstvu za inostrane poslove R.Slovenije, kao i sa državnim sekretarom MIP R.Slovenije amb. Bogdanom Benkom.

U razgovoru sa državnim sekretarom Benkom, još jednom je naglašen značaj saradnje i kontinuiranog dijaloga Srbije i Slovenije o multilateralnim pitanjima od obostranog interesa.