Printer Friendly Version Poseta predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije dr Janka Veselinovića Sloveniji @ 16 March 2015 03:33 PM

Predsednik Odbora Narodne skupštine Republike Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Janko Veselinović boravio je u poseti Sloveniji od 13-15. marta 2015. godine.

Dr Janko Veselinović tokom boravka u Sloveniji imao je susrete sa državnim sekretarom u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Antonom Peršakom, predsednikom Odbora za kulturu u Državnom zboru Republike Slovenije Draganom Matićem, direktorom Javnog sklada za kulturne delatnosti R. Slovenije Igorom Teršarom i poslanicom R. Slovenije u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon.

Drugog dana posete dr J. Veselinović je prisustvovao svečanoj akademiji na Bledu koju je organizovao Savez srpskih društava Slovenije povodom dvadeset godina postojanja.

Na akademiji, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica - predstavnika političkog i javnog života Slovenije, uručena su i prigodna priznanja, između ostalog i Ministarstvu spoljnih poslava Republike Srbije, Upravi za dijasporu i Srbe u regionu. Priznanje je primio ambasador Aleksandar Radovanović, a događaju je, u ime Ambasade Republike Srbije, prisustvovala i Stana Končarević, konzul.

Po završetku svečane akademije, dr J. Veselinović se sastao i sa predstavnicima srpskih društava koja deluju u Sloveniji, kojom prilikom je upoznat sa aktivnostima tih društava i problemima sa kojima se susreću u svom radu.

Tokom posete Sloveniji dr J. Veselinović je posetio i Srpsku pravoslavnu crkvu u Ljubljani, kao i pojedina srpska kulturno-umetnička društva.