Printer Friendly Version Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije u Republici Sloveniji 2015. godine @ 18 February 2015 11:40 AM

Ambasada Republike Srbije u Ljubljani je, povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, priredila u hotelu „Slon” u Ljubljani svečani prijem kojem je prisustvovalo oko 250 zvanica - predstavnika političkog, kulturnog i javnog života Slovenije, predstavnika srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji, kao i diplomatskog kora.

Počasni gost na svečanom prijemu povodom Dana državnosti bio je proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, čiji je boravak u Sloveniji izazvao izuzetnu medijsku pažnju. Slavni glumac je tokom boravka u Sloveniji imao prijem kod predsednika R. Slovenije Boruta Pahora i direktorke Televizije Slovenije Ljerke Bizilj. Centralni događaj povodom boravka čuvenog glumca u Sloveniji bio je otvoreni razgovor LJ. Samardžića sa publikom u Škrabčevoj domačiji, koji je vodio proslavljeni slovenački kritičar i publicista Marcel Štefančič.

Svečani prijem uveličan je i izložbom posvećenom liku i delu kompozitora Davorina Jenka, tvorca muzike himne Republike Srbije „Bože pravde“. Pomenuta izložba nastala je u saradnji Arhiva Srbije i Arhiva Slovenije povodom stogodišnjice smrti kompozitora.

Takođe, u nedelji obeležavanja nacionalnog praznika Republike Srbije, u Ljubljani je održana i premijera pozorišne predstave „ABC Oder Krieg”, posvećene ocima pismenosti dva naroda Vuku Karadžiću, Jerneju Kopitaru i Francu Prešernu, a koja je nastala u saradnji srpskih i slovenačkih umetnika.