Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa ministrom obrazovanja, nauke i sporta Slovenije povodom realizacije projekta "Škole u prirodi" @ 23 July 2014 03:38 PM

Ambasador Aleksandar Radovanović, 23. jula 2014. godine, učestvovao je sa kolegama iz ambasada Bosne i Hercegovine i Hrvatske na sastanku kod ministra obrazovanja, nauke i sporta Slovenije, Jerneja Pikala radi dogovora u vezi sa realizacijom projekta "Škole u prirodi", namenjenog učenicima osnovnih škola iz poplavljenih područja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sastanak je organizovan nakon što je Vlada Republike Slovenije usvojila inicijativu za realizaciju projekta "Organizacija škole u prirodi kao pomoć osnovcima - žrtvama poplava na teritoriji BiH, Hrvatske i Srbije", čije će sprovođenje, već od septembra 2014. godine, započeti Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Slovenije i Centar školskih i vanškolskih aktivnosti.

Organizaciju ovakvog vida aktivnosti za najmlađe sa područja pogođenih poplavama, kao priliku da, barem na kratko, kroz boravak u Sloveniji i nastavu u prirodi, skrenu misli sa teške situacije koja ih je zadesila, inicirao je ambasador A. Radovanović, što je naišlo na momentalnu reakciju nadležnih u Sloveniji, prvenstveno Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije.

Priliku da sedam dana borave u Sloveniji i učestvuju u nastavi u prirodi imaće 1.500 osnovaca u narednih godinu dana, počev od septembra 2014. godine. 

Kako bi se što pre započelo sa realizacijom programa "Škole u prirodi", na sastanku je dogovoreno da svaka država (Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska) odredi koordinatora koji će zajedno sa slovenačkim kolegama biti zadužen za organizaciju i praćenje sprovođenja planiranih aktivnosti.