Printer Friendly Version Izložba "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" otvorena u Ljubljani @ 16 July 2014 08:53 AM

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Ljubljani, 15. jula 2014. godine, u Muzeju novije istorije Slovenije u Ljubljani, otvorena je izložba Narodnog muzeja iz Valjeva "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića". Pomenuta izložba je, nakon predstavljanja u nekoliko gradova Slovenije, uvrštena u slovenački Nacionalni program za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata. 

Izložbu je otvorila savetnica predsednika Republike Srbije, gospođa Jasmina Mitrović Marić, a pozdravni govor je održao ambasador Republike Srbije u Sloveniji, gospodin Aleksandar Radovanović. Stručni stav o izložbi, ispred Narodnog muzeja u Valjevu, prisutnima je predstavila gospođa Dragana Lazarević Ilić.

Izložbenu postavku čine panoi na kojima su predstavljeni radovi ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića, koji je kroz svoj objektiv, svedočivši o trenucima bitke, ovekovečio i lične sudbine pojedinaca, značajne ličnosti toga doba, kao i predele kojima se kretala vojska.

Otvaranju izložbe prisustvovali su članovi diplomatskog kora, predstavnici institucija Republike Slovenije, predsednici i članovi srpskih društava u Sloveniji, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, gosti iz Narodnog muzeja u Valjevu, predstavnici medija, kao i drugi uvaženi gosti.

Izložba "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića", u Muzeju novije istorije Slovenije u Ljubljani, biće otvorena za posetioce do 15. septembra 2014. godine.