Printer Friendly Version Izložba " Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" u Ljubljani @ 14 February 2014 04:49 PM

U Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani 14. februara o.g, otvorena je izložba Narodnog muzeja Valjevo "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića". Izložbu čini ukupno 22 panoa na kojima su predstavljeni radovi pomenutog fotografa koji kroz svoj objektiv lično svedočio o našoj istoriji. Na izložbi su predstavljene fotografije i dokumenti, na kojima su pretežno zastupljene teme o istorijskim ličnostima poput srpskog kralja Petra i princa Aleksandra, grčkog kralja Konstantina, generala srpske vojske, kao i pejzaži i bojna polja na Solunskom frontu.

Izložbu je otvorio zamenik direktora Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu R. Srbije Aleksandar Vlajković, pozdravni govor je održao ambasador Aleksandar Radovanović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednici i članovi srpskih društava, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao  i druge ugledne ličnosti.

Imajući u vidu da se ove godine obeležava stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, ambasada će inicirati održavanje izložbe "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" u galerijama i muzejima i u drugim gradovima u Sloveniji, tokom cele godine.