Printer Friendly Version Prijem povodom Dana Državnosti R. Srbije @ 14 February 2014 11:46 AM

Ambasada R. Srbije u Ljubljani, 13, februara o.g, organizovala je prijem povodom Sretenja- Dana Državnosti R. Srbije.

Obraćajući se gostima, ambasador Aleksandar Radovanović se osvrnuo na dobre i svestrane bilateralne odnose Slovenije i Srbije, te se založio za njihovo dalje unapređivanje. Istakao je i početak pregovora sa EU, te ukazao na položaj srpske zajednice u R. Sloveniji, kao i da će R. Srbija, kao matična država, nastaviti da poklanja posebnu pažnju njihovom položaju i ostvararivanju kolektivnih prava - na način i u obimu koji imaju pripadnici slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Prijemu je prisustvovalo više od 300 zvanica iz institucija zemlje prijema, kulturnog i javnog života i diplomatskog kora, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpskih udruženja u Sloveniji.

Iz MIP R. Slovenije pozivu se odazvao državni sekretar Bogdan Benko, generalni sekretar Tomaž Kunstelj, dvoje generalnih direktora, ambasador Mitja Štrukelj (zadužen za međunarodnu razvojnu saradnju), i Borut Mahnič (zadužen za međunarodno pravo i zaštitu interesa.

Iz drugih institucija, prisustvovali su potpredsednik Državnog zbora R. Slovenije Renata Brunskole, poslanik u Evropskom paralamentu Jelko Kacin, savetnik za spoljnu politiku Marko Makovec, predstavnici iz drugih institucija, pripadnici diplomatskog kora, pripadnici Srpske pravoslavne crkve i sveštenici iz svih crkvenih opština u Sloveniji, kao i  kulturnog i javnog života (glumci, novinari, sportisti, knjizevni i likovni umetnici i drugi javni radnici). 

Tokom prijema nastupali su članovi (srpskog) Kulturnog društva "Brdo" iz Kranja (ženski hor izveo dve himne R. Srbije i R. Slovenije; tokom prijema nastupao i instrumentalni sastav sa tradicionalnim srpskim kompozicijama,  i Ambasada je u saradnji sa Narodnim muzejem iz Valjeva, organizovala i predstavila izložbu "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića".

Prijem su svojim donacijama pomogle kompanije "Komtrejd", "Fruktal" i "Gorenje", a služena su nacinalna  vina vinarija "Radenković" i Aleksić, kao i "Stara Sokolova" rakija.