Printer Friendly Version Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima Republike Srbije @ 3 February 2014 11:45 AM

U skladu sa nastojanjima da se unapredi stručno usavršavanje strudenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen  je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova. Stručna praksa je deo Posebnog programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja i sprovodi se  prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima  iz delokruga Ministarstva i državne uprave.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI:

Za obavljanje stručne prakse, mogu da se prijave punoletni državljani Republike Srbije, koji su studenti osnovnih studija, diplomci ili studenti poslediplomskih studija na fakultetima u R. Srbiji ili u inostranstvu, a nisu u stalnom radnom odnosu.

DUŽINA TRAJANJA:

Stručna praksa  traje najmanje dve nedelje a najduže šest meseci.Nakon završetka stručne prakse Ministrastvo izdaje odgovarajuću potvrdu.

PROCEDURA PRIJAVLJIVANJA:

Zainteresovana lica treba da podnesu odgovarajuću molbu za obavljanje stručne prakse najmanje dva meseca od planiranog početka prakse, kao i sledeća dokumenta: 

1. popunjen obrazac prijave (dobija se u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani)

2.  fotokopiju važeće lične karte ili pasoša Republike Srbije, biografiju

3. potvrdu fakulteta o studijama i prosečnoj oceni.

Kandidat, koji bude ušao u dalju proceduru, poziva se na razgovor, a o odluci Ministarstva se obaveštava o pisanoj formi.

KOME SE TREBA OBRATITI:

Za praksu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije - Diplomatskoj akademiji, poštom ili elektronskim putem na adresu akademija@mfa.rs

Za praksu u izabranom Diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije

Izabranom Diplomatsko-konzularnom predstavništvu R. Srbije (npr. ambasada, stalna misija, generalni konzulat, konzulat, kulturno-informativni centar), poštom ili elektronskim putem.

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LJUBLJANI  poštom (Slomškova 1, 1000 Ljubljana), elektronskim putem na adresu  ambassy.ljubljana@mfa.rs

NAKNADE I TROŠKOVI:

Lice koje obavlja stručnu praksu nema pravo na novčanu nadoknadu ili drugu imovinsku korist za stručnu praksu. Ministarstvo i diplomatsko - konzularna predstavništva Republike Srbije ne snose putne troškove, troškove osiguranja, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse, osim ako drugačije nije predviđeno.

Za sve dodatne informacije svi zainteresovani mogu da se obrate Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani i putem telefona + 386 1 43 80 110 svakog radnog dana od 8:30 do 16 : 30 časova.