Printer Friendly Version Izložba "Slikara naivaca iz Kovačice" u Trebnju @ 25 October 2013 10:33 AM

U četvrtak, 24. oktobra o.g, u Galeriji umetnosti u Trebnju, otvorena je izložba "Slikara naivaca iz Kovačice". Izložbu čine 60 slika sa predstavljenih više od 20 slikara. Pored gostovanja u Mariboru i Ljubljani pomenuta izložba je svoje gostovanje preselila u Galeriju likovnih umetnika u Trebnjem.

Na izložbi su predstavljene više od 20 slikara iz Kovačice, koji su širom sveta poznati po svojim izvornim slikama, na kojima dominiraju teme iz svakidašnjeg života Kovačice i okoline. Tehnika slikanja su: ulje na platnu, intarzije u drvetu.

Između brojnih slikara izabrali smo nekoliko imena: Martina Paluška, Janj Knjazovic, Jan Venjarski, Vladimir Doboš i Rozalija Markov.

Slikarsku izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Alojzil Kastelic Trebnje, gradonačelnik Dušan Skerbiš Mirne i ambasador zadužen za ekonomske poslove u Ambasadi Republike Slovačke u Sloveniji Marian Zahora, pozdravni govor je održala direktor Galerije likovnih samostalnih umetnika Trebnje Patricija Pavlič, direktor Galerije Kovačice Marija Paspar i načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Kovačica Ljudmila Čendić. Ceo događaj je obogaćen nastupom Muzičke škole Trebnje.

Otvaranju izložbe su prisustvovali brojni ugledni gosti iz Trebnja, članovi društva "Mihailo Pupin", kao i predsednica društva Divna Obrenović, slikar iz Kovačice Pauel Hajko. Ispred Ambasade R. Srbije Katarina Tomić, drugi sekretar.

Pomenuta izložba će biti otvorena za posetioce od 24. oktobra o.g. do 09. februara 2014. godine u Trebnju.