Printer Friendly Version Konferencija o internacionalizaciji - Privredna komora Slovenije @ 18 March 2013 12:51 PM

U četvrtak, 20. septembra 2012., u Ljubljani, je u Privrednoj komori Slovenije održana „Konferencija o internacionalizaciji“ na kojoj je učestvovao ambasador A. Radovanović, zajedno sa ekonomskim savetnikom A. Nikolićem. Tema konferencije je bila predstavljanje različitih pogleda na koncept internacionalizacije i sagledavanje mogućnosti za uključivanje Slovenije u međunarodne privredne tokove. O tome kako vide mogućnosti slovenačke privrede za pozicioniranje na različitim međunarodnim tržištima su govorili eminentni govornici iz sveta privrede, akademije, diplomatije i sporta.

 U prvom delu programa konferencije slovenački stručnjaci su dali svoju ocenu o nivou uključenosti domaće privrede u globalno tržište. U drugom delu su kritički osvrt na dosadašnji koncept internacionalizacije i nove odnose na međunarodnim tržištima, dali predstavnici stranih institucija u Sloveniji. Učesnicima se obratio ambasador A. Radovanović, koji u svom izlaganju govorio o odnosima u regiji. Napomenuo da je obaveza državnih administracija da stvore što povoljne uslove za razvoj privrednih odnosa među državama, i ocenio da se, što se tiče regiona Jugoistične Evrope, saradnja polako ali sigurno pomera ka napred. Upozorio da ekonomije moraju biti dinamične kako bi prepoznale šansu koje se ukazuju u povezivanju sa partnerima iz susednih zemalja, odnosno u zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Kompanije iz regije bi trebalo da iskoriste mogućnosti za dalji zajednički napredak i postizanje dobrih rezultata na međunarodnom tržištu.

U trećem delu konferencije organizovano je nekoliko okruglih stolova na kojima se govorilo o mogućnostima za slovenačka preduzeća na različitim svetskim tržištima (Indija, tržište nemačkog govornog područja, Srednja Evropa i Jugoistočna Evropa). Na okruglom stolu posvećenom tržištu Jugoistočne Evrope ekonomski savetnik A. Nikolić je govorio o mogućnostima za poslovanje u R. Srbiji. Na kraju su održani individualni razgovori (B2B susreti) zainteresovanih slovenačkih kompanija sa ekonomskim savetnikom A. Nikolićem, kao i sa predstavnicima Centra za međunarodnu saradnju Privredne komore Slovenije.